Sernik w biszkopcie

4.99 (186 ocen)

Pyszny cytrynowy sernik w biszkopcie, delikatny i rozpływający się w ustach.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    BISZKOPT:
    - 6 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - ½ szklanki mąki pszennej
    - ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    MASA SEROWA:
    - 1 kg zmielonego twarogu
    - 0,5 litra śmietany kremówki
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 2 śmietan-fixy.
    POLEWA:
    - 125g margaryny
    - ½ szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki mleka
    - 2 łyżki kakao.
    ORAZ:
    - wiórki kokosowe.
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    1. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół.
    2. Galaretki rozpuszczamy w ½ litra wody. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodając śmietan-fixy. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy tężejącą galaretkę, śmietanę i łączymy. Masą przekładamy biszkopt. Chłodzimy.
    3. Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewamy ciasto. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować