Schabowe pod pierzynką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety schabowe rozbić, oprószyć przyprawa uniwersalna i pieprzem. Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Następnie panierować w mące i usmażyć z obu stron na lekko złoty kolor.Osączyć na ręczniku papierowym.
Cebule pokroić w kosteczkę.
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać cebulę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, wymieszać i przełożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru płynu, lekko naciskając łyżką.
Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, nie kupuję gotowców.
Osączone kotlety rozłożyć na blasze wysłanej pergaminem.
Na nich ułożyć warstwę ziemniaczano- cebulową.
Posypać serem żółtym.
Na wierzch położyć po łyżce majonezu i keczupu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 35 minut
Ja podałam z fasolką szparagową ze słoika polaną keczupem.
Przepis na nią już podałam.
Udekorowałam ogórkiem i jabłkiem.
Komentarze