Warzywa zapiekane pod pierzynką ziemniaczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mrożone warzywa blanszujemy w wodzie (podgotowujemy przez około 5-10 minut)
2. Ziemniaki jeśli są wczorajsze, przegniatamy/przeciskamy przez prasę i przekładamy na patelnie razem z masłem. Podgrzewając aby masło się rozpuściło, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz, ewent. gałkę, 2 łyżki sera żółtego i śmietankę. Mieszamy całość i odstawiamy.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie przekładamy podgotowane warzywa, na wierzch wykładamy puree ziemniaczane, a na sam koniec posypujemy reszta sera żółtego oraz sera dojrzewającego. Pieczemy w 180 stop. przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego !!!
Komentarze