Schabowe pod puszystą pierzynką

3 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedy zostaną nam schabowe dnia poprzedniego, możemy je wykorzystać na danie obiadowe trochę w urozmaiconej wersji. Przykryć je warzywami, wtedy nie będę suche a aromatyczne warzywa sprawią, że potrawa będzie soczysta i pyszna.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg schabu
    • ½ opakowanie mrożonej brukselki
    • 1 marchew
    • ½ cebuli
    • Olej do smażenia
    • Sól
    • Pieprz
    • Bułka tarta do panierki
    • 2 jajka
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki ketchupu
    • 15 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowe pod puszystą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
    Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
    Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • warzywa 2. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    Do cebuli dodajemy startą marchew oraz ugotowaną i pokrojoną na 3 części brukselkę.
  • 3. Warzywami przykrywamy kotlety.
  • ser 4. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z majonezem oraz ketchupem.
    Sos serowy rozprowadzamy na warstwie warzywnej.
    Zapiekamy w piekarniki 15 minut w 180°C.
  • kotlety 5. Kotlety gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Marchewka Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować