Kiedy zostaną nam schabowe dnia poprzedniego, możemy je wykorzystać na danie obiadowe trochę w urozmaiconej wersji. Przykryć je warzywami, wtedy nie będę suche a aromatyczne warzywa sprawią, że potrawa będzie soczysta i pyszna.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
• ½ kg schabu
• ½ opakowanie mrożonej brukselki
• 1 marchew
• ½ cebuli
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• Bułka tarta do panierki
• 2 jajka
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki ketchupu
• 15 dag sera żółtego
Schabowe pod puszystą pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodajemy startą marchew oraz ugotowaną i pokrojoną na 3 części brukselkę.
3.Warzywami przykrywamy kotlety.
4.Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z majonezem oraz ketchupem.
Sos serowy rozprowadzamy na warstwie warzywnej.
Zapiekamy w piekarniki 15 minut w 180°C.
Komentarze