1 kg schabu
przyprawa uniwersalna i pieprz kolorowy
3 jajka
Bułka tarta z sezamem
2 duże cebule+ po szczypcie cukru i przyprawy uniwersalnej
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanki pikantnego keczupu
Ser żółty starty Gouda
Masło z olejem do smażenia
Schab po kowalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab-pokroić na porcje, rozbić i przyprawić przyprawą uniwersalną i pieprzem.
Szczelnie przykryć folią spożywczą
i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
3 jajka roztrzepać ze smietaną w jednej misce
a w drugiej połączyć bułkę z sezamem.
2 duże cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z masłem, dodając po szczypcie cukru i przyprawy uniwersalnej.
0,5 szklanki majonezu i 0,5 szklanki keczupu pikantnego wymieszać razem.
Zetrzeć na grubych oczkach ser żółty Gouda.
Kotlety schabowe panierować w bułce, jajku i bułce z sezamem.
Usmażyć na rumiano.
Osączyć.
Ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową, na każdej porcji ułożyć po porcji cebuli.
Posypać obficie serem żółtym i nałożyć po łyżce keczupu z majonezem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st i zapiec do stopienia sera.
Podać z sałatą w smietanie i ziemniakiem z wody oprószonym koperkiem.
Komentarze