schab pieczony z majerankiem

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Pyszna propozycja dodatku do pieczywa zamiast sklepowej wędliny.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    zalewa na 24 godziny:
    1,5 litra zimnej wody
    2 płaskie łyżki soli
    1 łyżeczka czarnego pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    2 zmiażdżone ząbki czosnku

    przed pieczeniem:
    sól, pieprz czarny
    słodka papryka
    2 łyżki majeranku
    2 łyżki ostrej musztardy ( opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Schab pieczony z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy. Składniki zalewy mieszamy ze sobą, wlewamy do miski, wkładamy mięsko (ma być całkowicie przykryte), wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso myjemy, osuszamy, posypujemy pieprzem i papryką, smarujemy musztardą ( opcjonalnie), posypujemy obficie majerankiem.

    Delikatnie zawijamy w folię aluminiową, nie dociskając jej do mięsa z góry.
    Szerokie naczynie żaroodporne zalewamy zimną woda na wysokość około 2 cm, układamy mięso zawinięte w folię.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut.
    Po około 50 minutach pieczenia folię z wierzchu rozrywamy i do końca w/w czasu rumienimy „skorupkę”, czyli schab siedzi w piekarniku jeszcze około 15 - 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować