Sandacz pieczony w warzywach

4.8 (10 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Uwielbiam wszystkie ryby i pod każdą postacią, a szczególnie te złowione przez zagorzałą wędkarkę, dostałam właśnie 2 sandacze i upiekłam w pysznym towarzystwie, polecam :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 sandacze o wadze ok. 400 g każdy
    sok z połowy cytryny
    plastry cytryny z drugiej połowy
    sól, pieprz mielony, szczypta tymianku i rozmarynu
    50 g masła do obłożenia ryb
    warzywa:
    1 średnia marchewka
    1 por tylko jasna część
    50 g masła do przysmażenia
    150 ml śmietanki 30%
    3 ząbki czosnku
    1 pomidor malinowy
    sól, pieprz mielony
    natka pietruszki do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.8 (10 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Sandacz pieczony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby sprawić i oczyścić z łusek, po opłukaniu osuszyć w ręcznikach papierowych.
    Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie rybki ponacinać w poprzek wkładając w nacięcia po plasterku czosnku.
    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obłożyć plasterkami masła i nadziać plasterkami cytryny, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut.
    W tym czasie udusić na maśle i śmietance pokrojony w krążki por i marchewkę, doprawić do smaku, jak będą prawie miękkie dołożyć do ryby, dodając jeszcze pokrojony pomidor, jeszcze razem wszystko podpiec 5 minut.
    Podać udekorowane natką pietruszki.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sandacz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować