Uwielbiam wszystkie ryby i pod każdą postacią, a szczególnie te złowione przez zagorzałą wędkarkę, dostałam właśnie 2 sandacze i upiekłam w pysznym towarzystwie, polecam :)
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
2 sandacze o wadze ok. 400 g każdy
sok z połowy cytryny
plastry cytryny z drugiej połowy
sól, pieprz mielony, szczypta tymianku i rozmarynu
50 g masła do obłożenia ryb
warzywa:
1 średnia marchewka
1 por tylko jasna część
50 g masła do przysmażenia
150 ml śmietanki 30%
3 ząbki czosnku
1 pomidor malinowy
sól, pieprz mielony
natka pietruszki do ozdoby
Sandacz pieczony w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby sprawić i oczyścić z łusek, po opłukaniu osuszyć w ręcznikach papierowych.
Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rybki ponacinać w poprzek wkładając w nacięcia po plasterku czosnku.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obłożyć plasterkami masła i nadziać plasterkami cytryny, wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut.
W tym czasie udusić na maśle i śmietance pokrojony w krążki por i marchewkę, doprawić do smaku, jak będą prawie miękkie dołożyć do ryby, dodając jeszcze pokrojony pomidor, jeszcze razem wszystko podpiec 5 minut.
Podać udekorowane natką pietruszki.
Smacznego :)
Komentarze