Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym

  • wyświetlono: 122 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Za słodkowodnymi rybami nie przepadam. Za dużo ości i ‘tegesów’ by je obrobić. Pewnego razu kupiłem takowego w galarecie zachwyciłem się smakiem tej ryby. Teraz postanowiłem „wymodzić” taką w sosie, który idealnie uwypukli smak.

DSC_1166
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

500 g filetów z sandacza

1 duży por

2 marchewki

2 łyżki masła

500 ml słodkiej śmietany 18%

100 g startej mozzarelli

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym

  • Zapiekany sandacz w sosie porowo-śmietanowym1. Filety osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.



    W tym samym czasie marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonym w piórka porem, szklimy na maśle. Dolewamy słodkiej śmietany, lekko redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.



    Usuwamy skórę z sandacza. Tutaj przydaje się palnik do creme brulee. Podgrzewamy skórę przez chwilę i z łatwością usuwamy po kilku chwilach. Kroimy na kawałki.



    Sos mieszamy z serem i posiekaną natką.



    W naczyniu żaroodpornym, wcześniej natłuszczonym, układamy kawałki ryby. Zalewamy sosem.



    Pieczemy w 180°C przez 25 minut.



    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankarybarybydania z piekarnikasandaczryba w sosieryba z piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Sandacz w sosie paprykowym

Dodane przez: czarrna

Sandacz w sosie paprykowym

Smaki urlopu nad Bałtykiem :)

Polędwiczki w sosie porowym

Dodane przez: magdzia44448

POLĘDWICZKI W SOSIE POROWYM

Delikatnie polędwiczki wieprzowe...

Pyszny sandacz w sosie pomidorowym

Dodane przez: RedakcjaPP

Pyszny sandacz w sosie pomidorowym

Pracuję jako kelner, więc często...

Pulpety.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pulpety Zapiekane w Sosie Śmietanowym

Zawsze gdy nie wiem co zrobić...

Zapiekane kotlety w sosie śmietanowo-grzybowym

Dodane przez: beniawojt

Zapiekane kotlety w sosie śmietanowo-grzybowym

Najlepiej smakują z ugotowanym...

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym

Dodane przez: igraszki losu

Pulpeciki rybne zapiekane w sosie śmietanowym

Pyszne, delikatne, skąpane w śmietanowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE