Sałatka z jajkami i tuńczykiem na krakersach

4.5 (158 ocen)

  • 40 min

Sałatka, która ostatnio bije rekordy popularności w polskiej blogosferze kulinarnej. Inspiracja sałatką Doroty w.

  • 40 min

Składniki:

  • • 36 sztuk krakersów
    • 6 jajek ugotowanych na twardo
    • 100 g sera żółtego
    • 8 łyżek majonezu
    • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    • 2 łyżki keczupu
    • sól, pieprz do smaku
    Dekoracja
    • 5 plastrów sera białego Capresi
    • kawałek papryki
    • zielenina dowolna
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Sałatka z jajkami i tuńczykiem na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 12 sztuk krakersów.
    • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z 5 łyżkami majonezu, po czym wyłożyć na krakersy. Pierwszą warstwę nakłada się trudniej, bo krakersy nie są jeszcze połączone masą.
    • Na żółty ser położyć następne 12 sztuk krakersów.
    • Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z keczupem, doprawić solą i pieprzem, położyć na krakersy.
    • Na tuńczyka wyłożyć ostatnią porcję krakersów.
    • Białka jajek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 3 łyżkami majonezu, wyłożyć na krakersy.
    • Żółtka zetrzeć na tarce i posypać sałatkę po wierzchu.
    • Sałatkę przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
    • Przed podaniem udekorować sałatkę zwijając plastry sera białego w tubki z kawałkiem papryki czerwonej.
  • 2. Podsumowując warstwy sałatki od dołu to:
    • krakersy
    • ser żółty z majonezem
    • krakersy
    • tuńczyk z keczupem
    • krakersy
    • białka z majonezem
    • starte żółtka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wigilia Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować