Sałatka z jajkami i tuńczykiem na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 12 sztuk krakersów.
• Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z 5 łyżkami majonezu, po czym wyłożyć na krakersy. Pierwszą warstwę nakłada się trudniej, bo krakersy nie są jeszcze połączone masą.
• Na żółty ser położyć następne 12 sztuk krakersów.
• Tuńczyka osączyć z zalewy i wymieszać z keczupem, doprawić solą i pieprzem, położyć na krakersy.
• Na tuńczyka wyłożyć ostatnią porcję krakersów.
• Białka jajek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z 3 łyżkami majonezu, wyłożyć na krakersy.
• Żółtka zetrzeć na tarce i posypać sałatkę po wierzchu.
• Sałatkę przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki.
• Przed podaniem udekorować sałatkę zwijając plastry sera białego w tubki z kawałkiem papryki czerwonej.
2. Podsumowując warstwy sałatki od dołu to:
• krakersy
• ser żółty z majonezem
• krakersy
• tuńczyk z keczupem
• krakersy
• białka z majonezem
• starte żółtka
Komentarze