Sałatka z grillowanymi szparagami, groszkiem i wędzonym pstrągiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna sałatka z grillowanymi szparagami, groszkiem i wędzonym pstrągiem tęczowym. Całość idealnie podkreśla jajko ugotowane na miękko oraz chrupiące pestki dyni. Koniecznie zaserwujcie sobie taką ucztę w tym sezonie.

  • 20 min

Składniki:

  • (na 2 porcje):
    100 g roszponki
    200 g zielonych szparagów
    1 łyżka oleju rzepakowego
    szczypta soli (do szparagów)
    1 puszka (425 g) zielonego groszku
    2 jajka
    150 g wędzonego pstrąga tęczowego
    2 cebulki dymki
    2 łyżki pestek dyni
    Dressing:
    3 łyżki oleju sezamowego
    1/2 łyżki soku z cytryny
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Jajko Pesto Przekąski Grill

Sałatka z grillowanymi szparagami, groszkiem i wędzonym pstrągiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roszponkę opłukać na sicie i dokładnie osuszyć. Jajka ugotować na miękko, wystudzić i obrać ze skórki. Groszek odsączyć z zalewy. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, polać olejem i lekko posolić. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu węglowym z obu stron, do miękkości. Grillowane szparagi wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyć roszponkę, groszek, posiekaną cebulkę dymkę, szparagi, pokrojone na ćwiartki jajka oraz kawałki wędzonego pstrąga. Sałatkę posypać pestkami dyni. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować