Sałatka pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka z gotowanych pieczarek oraz jajek i żółtego sera.

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g pieczarek
    4 jajka
    150 g sera żółtego w kostce
    2 pęczki szczypiorku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki musztardy
    sok z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Ser

Sałatka pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut i odcedzamy. Studzimy. Zimne pieczarki kroimy w drobną kostkę.
    Jajka zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zagotowujemy, a następnie gotujemy około 9- 10 minut. Wodę odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Studzimy. Następnie obieramy ze skorupki i drobno siekamy.
    Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

    Sos:
    W kubku mieszamy majonez z jogurtem naturalnym. Dodajemy musztardę, odrobinę soku z cytryny i przyprawy - sól oraz pieprz. Mieszamy.

    W misce mieszamy pokrojone pieczarki z jajkami, tartym serem żółtym i szczypiorkiem. Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki przejdą swoim smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pieczarki Sałata Ser żółty Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować