Sałatka pieczarkowa

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Idealna jako dodatek do świątecznych mięs, do podania z wędzonym łososiem i jako prosta pasta do pieczywa.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg białych pieczarek
    4 jajka
    pęczek szczypiorku
    majonez
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Sosy Majonez

Sałatka pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie myjemy pieczarki i wrzucamy je do gotującej, posolonej wody. Gotujemy przez kilka minut. Następnie odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie odbieramy. Siekamy drobno szczypiorek. Pieczarki i jajka kroimy w kosteczkę. Można to zrobić dosłownie w kilka sekund w siekaczu, ale należy uważać, żeby składniki nie były zbyt drobne. Pieczarki, jajka, szczypiorek wkładamy do miski, dodajemy majonez (według smaku) i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka gotowa, smacznego!

Porady

Majonez można zastąpić zielonym sosem z awokado, wystarczy rozgnieść widelcem miękkie awokado, dodać 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki łagodnej musztardy, 2 łyżki soku z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki bezpośrednio przed podaniem (wcześniej pieczarki puszczą wodę).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Awokado Pieczarki Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować