1 kg malutkich ogóreczków ze skórką/ obcinam tylko końcówki/ pokrojonych w plasterki
2 duże lub kilka małych młodych marchewek startych na grubych oczkach tarki
1 duża lub 2 małe cebule pokrojone w plastry/dużą pokroiłam w półplastry/
Pokrojony koperek
1 ząbek czosnku pokrojony
1 łyżka soli
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
Sałatka ogórkowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki, marchew, cebulę, czosnek połączyć, wlać olej, ocet, wsypać cukier, sól, dodać pieprz,koperek i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 1,5 godziny.
Po tym czasie nałożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od momentu zawrzenia wody.
W razie potrzeby dorobić zalewy i dolać.
Z tej porcji wyszły 3 większe słoiczki. Sałatka w słoiku ma być całkowicie zakryta zalewą
Komentarze