Sałatka ogórkowa na zimę

4.49 (151 ocen)

Do przygotowania sałatek wykorzystuje zawsze przerośnięte ogóry, które nie dają się upchnąć do słoika na kiszone :) W ogródku nie zawsze się da je upilnować i nie pozwolić urosnąć, a przecież są równie dobre jak te małe :)

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    4 cebule
    4 marchewki
    ok. 2 łyżki soli

    zalewa:
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki octu
    5 dkg cukru
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Sałatka ogórkowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i obrać. Ogórki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę zetrzeć na tarce, wszystko posypać solą i wymieszać. Odstawić na kilka godzin, żeby warzywa puściły sok, a następnie odcisnąć i nałożyć do słoików. Składniki zalewy zagotować i zalać zawartość słoików. Zakręcić i pasteryzować 15-20 minut.

    Z podanej proporcji wyszło mi 6 słoików sałatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zalewa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować