Sałatka grecka klasyczna, ze świeżych, soczystych, grubo krojonych warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni. Całość skropiona aromatycznym dressingiem smakuje rewelacyjnie i znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Sprawdźcie przepis na sałatkę grecką!
4.65 (250 ocen)
Składniki sałatki greckiej powinny być jak najlepszej jakości. W końcu nie jest ich zbyt wiele – przy prostych sałatkach warto postarać się, by każdy ze składników sam w sobie smakował pysznie. Sałatka po grecku to danie, w którym wykorzystujemy ser feta. W wielu sklepach spożywczych znajdziemy oryginalne grecki ser, poznamy go po unijnym znaku jakości na opakowaniu i nazwie. Tylko oryginalny ser grecki może nosić nazwę „feta”, inne są oznaczane jako ser sałatkowy lub ser typu feta.
Składniki na sałatkę grecką powinniśmy wyciągnąć z lodówki na godzinę przed zrobieniem sałatki – osiągną temperaturę pokojową i będą smaczniejsze.
Jak widzicie w powyższym przepisie, to banalnie proste. Jeśli wolicie, warzywa możecie pokroić w drobniejszą kostkę – sałatka grecka w takiej wersji też będzie pyszna.
W naszym przepisie wykorzystujemy prosty dressing na bazie octu winnego, oliwy i soku z cytryny. Możecie jednak użyć także sosu jogurtowego lub musztardowo-miodowego.
Sałatka grecka według powyższego przepisu ma około 100 kcal w 100 g.
Sprawdź też: sałatka z tortellini
Komentarze