Sałatka grecka

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealny dodatek do dań z grilla, do drugiego dania czy jako samodzielny, lekki posiłek do pracy.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 większe pomidory (u mnie malinowe)
    1 średni ogórek wężowy
    150 g sera feta
    1 mała czerwona cebula
    1/3 szklanki czarnych oliwek
    5 łyżek oliwy z oliwek
    2 łyżeczki suszonego oregano
    świeżo zmielony czarny pieprz
    sól (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka grecka

Sałatka grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół, usunąć szypułki. Pokroić na ósemki. Ogórka pokroić na półplasterki o grubości ok. 1/2 cm. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Na talerzu ułożyć pomidory, ogórki, cebulę i oliwki. Dodać ser z kawałku. Polać oliwą, posypać oregano i doprawić pieprzem i (ewentualnie) solą.

Porady

Do sałatki greckiej wybierajcie oryginalny ser feta najwyższej jakości - to on nada sałatce właściwego smaku. Można pokroić go w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować