Ryżowe babeczki z jabłuszkami

0 (0 ocen)

Jest to niby zwyczajny ryż z jabłkami, ale najlepszy jaki miałam okazję spróbować.

Składniki:

  • Ciasto ryżowe:
    1 szklanka ryżu
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 szklanki posiekanych orzechów
    Nadzienie jabłkowe:
    10 średniej wielkości jabłek
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    Dodatkowo:
    2 białka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka proszku budyniowego ja miałam śmietankowy
    orzeszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryżowe babeczki z jabłuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryżowe babeczki z jabłuszkami 1. Ryż ugotować i wystudzić do zimnego ryżu dodać żółtka, cukier, mąkę oraz cynamon i drobno posiekane orzechy ja miałam włoskie, dokładnie wszystko wymieszać.
    Masą ryżową napełnić małe foremki do babeczek w taki sposób, aby ryż był na dnie i bokach, a w środku było miejsce na nadzienie.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka obrać i pokroić w niewielka kostkę, dodać do nich sok z cytryny, cukier i cynamon, wymieszać. Postawić na gazie i tylko potrząsając garnkiem jabłka zagotować.
    Przygotowanym nadzieniem napełnić foremki z ryżem.
  • ryżowe babeczki z jabłuszkami 3. Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody i szczypty soli na koniec dodać cukier i ubić na bezę którą delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym.
    Przygotowaną bezą posmarować wierzch babeczek, a na nią posypać niewielką ilość posiekanych orzeszków.
  • ryżowe babeczki z jabłuszkami 4. Deser wstawić do nagrzanego piekarnika do 190st i zapiekać 25-30 min. Podawać gorący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować