Ryżowe babeczki z jabłuszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować i wystudzić do zimnego ryżu dodać żółtka, cukier, mąkę oraz cynamon i drobno posiekane orzechy ja miałam włoskie, dokładnie wszystko wymieszać.
Masą ryżową napełnić małe foremki do babeczek w taki sposób, aby ryż był na dnie i bokach, a w środku było miejsce na nadzienie.
2.Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w niewielka kostkę, dodać do nich sok z cytryny, cukier i cynamon, wymieszać. Postawić na gazie i tylko potrząsając garnkiem jabłka zagotować.
Przygotowanym nadzieniem napełnić foremki z ryżem.
3.Białka ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek zimnej wody i szczypty soli na koniec dodać cukier i ubić na bezę którą delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym.
Przygotowaną bezą posmarować wierzch babeczek, a na nią posypać niewielką ilość posiekanych orzeszków.
4.Deser wstawić do nagrzanego piekarnika do 190st i zapiekać 25-30 min. Podawać gorący.
Komentarze