Ryż z warzywami i kurczakiem

4.5 (165 ocen)

  • 15 min

Pyszne, zdrowe danie dla całej rodziny !

  • 15 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 brokuł
    2 marchewki
    1 puszka kukurydzy
    1 szklanka groszku cukrowego
    2 opakowania ryżu w torebkach
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz (do smaku)
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę, dodając 1 łyżeczkę oleju, aby ryż się nie posklejał. Gotujemy 8-10 minut
  • 2. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę wielkości około 1,5 x1,5 cm.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną pierś i smażymy około 5 minut. W międzyczasie solimy i dodajemy pieprz do smaku oraz posypujemy przyprawą do kurczaka .
  • 4. Warzywa myjemy. Marchew kroimy w talarki, a brokuł dzielimy na różyczki. Kukurydzę odsączamy na sicie.
  • 5. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały olej i wrzucamy pokorojone warzywa i mrożony groszek cukrowy . Podsmażamy na niewielkim ogniu do miękkości i na koniec dodajemy kukurydzę. Solimy i dodajemy pieprz do smaku.
  • 6. Następnie do dużej patelni lub brytfanny wrzucamy odsączony ryż, warzywa oraz podsmażonego kurczaka . Można również przyprawić całość ulubioną mieszanką ziół. Całość mieszamy i dusimy razem na niewielim ogniu jeszcze około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować