Ryż z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę, dodając 1 łyżeczkę oleju, aby ryż się nie posklejał. Gotujemy 8-10 minut
2.Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę wielkości około 1,5 x1,5 cm.
3.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną pierś i smażymy około 5 minut. W międzyczasie solimy i dodajemy pieprz do smaku oraz posypujemy przyprawą do kurczaka .
4.Warzywa myjemy. Marchew kroimy w talarki, a brokuł dzielimy na różyczki. Kukurydzę odsączamy na sicie.
5.Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostały olej i wrzucamy pokorojone warzywa i mrożony groszek cukrowy . Podsmażamy na niewielkim ogniu do miękkości i na koniec dodajemy kukurydzę. Solimy i dodajemy pieprz do smaku.
6.Następnie do dużej patelni lub brytfanny wrzucamy odsączony ryż, warzywa oraz podsmażonego kurczaka . Można również przyprawić całość ulubioną mieszanką ziół. Całość mieszamy i dusimy razem na niewielim ogniu jeszcze około 10 minut.
Komentarze