Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu z grubym dnem, rozpuścić łyżkę masła, dodać ryż, chwilę podsmażyć, aby był szklisty. Następnie wlać wodę, dodać szczyptę soli, i ugotować.
Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do nich cynamon i cukier do smaku.
2 jajka roztrzepać i dodać do ryżu i wymieszać .
Ryż podzielić na 3 części.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem .
Na dno formy wyłożyć 1 warstwę ryżu, na nim ułożyć warstwę jabłek, znów ryż, jabłka i ryż. Całość zalać 1 szklanką śmietany a na wierzch posypać wiórkami masła startego na grubych oczkach.
Zapiec ok. 45min.w 180st.
Pod koniec zapiekania, oprószyłam wierzch cukrem brązowym
Komentarze