Ryż z jabłkami

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

smaczny deser

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 łyżka masła
    2 szklanki ryżu
    4 szklanki wody
    1,5 kg jabłek
    Cynamon
    Cukier do smaku
    2 jajka
    1 szklanka smietany
    Wiórki masła na wierzch zapiekanki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Ryż z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu z grubym dnem, rozpuścić łyżkę masła, dodać ryż, chwilę podsmażyć, aby był szklisty. Następnie wlać wodę, dodać szczyptę soli, i ugotować.
    Jabłka zetrzeć na tarce, dodać do nich cynamon i cukier do smaku.
    2 jajka roztrzepać i dodać do ryżu i wymieszać .
    Ryż podzielić na 3 części.
    Naczynie żaroodporne posmarować masłem .
    Na dno formy wyłożyć 1 warstwę ryżu, na nim ułożyć warstwę jabłek, znów ryż, jabłka i ryż. Całość zalać 1 szklanką śmietany a na wierzch posypać wiórkami masła startego na grubych oczkach.
    Zapiec ok. 45min.w 180st.
    Pod koniec zapiekania, oprószyłam wierzch cukrem brązowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować