Ryba zapiekana z tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety (ew. rozmrozić) pokroić na dość grube kawałki, każdy natrzeć pastą przygotowaną z oliwy, soli i pieprzu cytrynowego. Ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania. Odstawić.
2.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek grubo posiekać. Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem uważając, żeby nie zrumienić.
3.Tahini wymieszać z sokiem z cytryny na dość gęstą pastę. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest bardzo gęsta można dodać jeszcze soku z cytryny (lub wody, jeśli wydaje się zbyt kwaśna).
4.Pastę rozsmarować na filetach, przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 10 minut w 180 st. C. Potem folię zdjąć i dopiec, aż ryba będzie gotowa (około 15 minut). Trzeba uważać, żeby wierzch się nie przypiekł, bo będzie gorzka.
Komentarze