Ryba zapiekana z tahini

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszna, krucha ryba pod aromatyczną kołderką

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ryba (filety): 1 kilogram
    - pasta tahini: 7 łyżek
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - cytryna sok (lub trochę więcej): 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz cytrynowy: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Pasty

Ryba zapiekana z tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety (ew. rozmrozić) pokroić na dość grube kawałki, każdy natrzeć pastą przygotowaną z oliwy, soli i pieprzu cytrynowego. Ułożyć w płaskim naczyniu do zapiekania. Odstawić.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek grubo posiekać. Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem uważając, żeby nie zrumienić.
  • 3. Tahini wymieszać z sokiem z cytryny na dość gęstą pastę. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli pasta jest bardzo gęsta można dodać jeszcze soku z cytryny (lub wody, jeśli wydaje się zbyt kwaśna).
  • 4. Pastę rozsmarować na filetach, przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 10 minut w 180 st. C. Potem folię zdjąć i dopiec, aż ryba będzie gotowa (około 15 minut). Trzeba uważać, żeby wierzch się nie przypiekł, bo będzie gorzka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować