Ryba po grecku w wersji odchudzonej

0 (0 ocen)

Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale w wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu.

Składniki:

  • 1 kg płatów ryby morskiej (takiej jak: mintaj, sola, dorsz lub halibut)
    wywar do parzenia ryby: 5 szklanek wody, 1/2 cebuli, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól do smaku
    3 duże marchewki
    3 duże pietruszki
    1/2 bulwy selera
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    5 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    6 goździków
    1-2 łyżeczki brązowego cukru (można astąpić stewią lub syropem agawy)
    1 łyżeczki soli
    2,5 szklanki przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika)
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oleju do smażenia warzyw
    ewentualnie sól, cukier i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku w wersji odchudzonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba po grecku w wersji odchudzonej 1. Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania wody) i posolić do smaku.
    Przecedzić wywar przez sito, czysty wywar wlać do garnka, zmniejszyć gaz do minimum.
    W garnku z gorącym wywarem układać po kilka płatów ryby. Wywar powinien przykrywać płaty.
    Ryba nie powinna się gotować tylko parzyć, 10-15 minut (zależy od wielkości i grubości płatów).
    Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wykładać płaty ryby na sito, do odsączenia i wystudzenia.

    Przygotowanie:
    Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty.
    Następnie dodać utarte warzywa i drobno pokrojony czosnek, smażyć jeszcze 2 minuty, intensywnie mieszając.
    Dodać po 1 szklance wody i przecieru pomidorowego, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, goździki. Dodać również 1 łyżeczkę soli i cukru.
    Garnek przykryć pokrywką, zmniejszyć gaz do minimum, dusić warzywa przez 20 minut.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkąę z garnka i lekko podkręcić gaz. Na tym etapie duszenia warzyw, płyny będą się redukowały. Gdy większość wody odparuje, dodać pozostały przecier pomidorowy. Dusić jeszcze jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało.
    Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby, solą, cukrem i pieprzem.
    Usunąć przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia.
    Na dnie dużej salaterki ułożyć warstwę duszonych warzyw - użyć 1/2 przygotowanej porcji.
    Na warzywach ułożyć warstwę ugotowanej i wystudzonej ryby i przykryć ją pozostałymi warzywami.
    Za pomocą łyżki wyrównać powierzchnię i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Porady

Uwaga! jeśli używacie mrożonych płatów, należy je przed parzeniem rozmrozić. Jeśli włożycie do wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się, lód rozcieńczy wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować