Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taka pyszna rybka nadaje się nie tylko na świąteczny stół, ale i na każdą inną okazje, a także na obiad lub kolację. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 10 płatów ryby (np.panga)
    6 marchewek
    3-4 pietruszki
    2 pory
    seler
    3-4 cebule
    ok. 6-7 łyżek koncentratu pomidorowego
    olej
    liście laurowe
    ziele angielskie
    sok z 1 cytryny
    papryka mielona ostra i słodka
    sól, pieprz i cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do dużego rondla bądź garnka z mocno rozgrzanym olejem.
    Chwilę podsmażyć i podlać szklanką wody.
    Dodać przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych, po łyżeczce papryki, trochę soli i pieprzu.
    Dusić na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Następnie dodać koncentrat, 1/4 szklanki wody i jeszcze chwilę dusić, ok.15min.
    Przyprawić sokiem z cytryny i ew. do smaku.
  • 2. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. (jeden filet na ok.3 części, zależy od wielkości fileta).
    Opanierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu do zarumienienia.
  • 3. Układać w misce warstwami: warzywa-ryba-warzywa-ryba-warzywa.

Porady

Ryba najlepiej smakuje po "przegryzieniu", czyli warto ją zrobić co najmniej dzień wcześniej. Jest dobra na zimno, jak i na ciepło po podgrzaniu. Z tych proporcji dania starczy na dwa duże naczynia półmiski, więc jeśli ktoś ma mniejszą rodzinkę :D można zrobić z połowy składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować