Rurki z kremem piernikowym

4.49 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Francuskie rurki z aromatycznym, puszystym kremem piernikowym na kremówce. Smaczny deser nie tylko na święta.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 12 rurek

    rurki:
    1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle)
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    masło do posmarowania foremek
    krem:
    500 ml śmietany 30% albo 36%
    1 łyżka gorzkiego kakao
    1-2 łyżki cukru pudru (wg. uznania)
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 saszetka śmietan-fixu
    dodatkowo:
    1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Rurki Ciasto

Rurki z kremem piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony).

    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół).

    Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem.

    Na każdą foremkę nawijać ciasto, zostawiając z każdej strony foremki ok 0,5 cm wolnego miejsca (ciasto rośnie także lekko na boki więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki).

    Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.

    Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią).

    Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając w kierunku węższej strony).
  • 2. Czekolada: Czekoladę roztopić na małym ogniu wraz z masłem. Dobrze wymieszać. Rurki maczać z każdej strony w czekoladzie i zostawić na papierze do zastygnięcia.
  • 3. Krem: Cukier puder i kakao przesiać. Dodać łyżkę przyprawy korzennej, saszetkę fixu i wymieszać.

    Schłodzoną kremówkę zacząć ubijać. Kiedy zaczyna zwiększać swoją objętość, wsypywać powoli suche składniki (cały czas miksując). W razie potrzeby pod koniec dodać cukru pudru lub przyprawy - wg. własnego uznania.
  • 4. Rurki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego najlepiej bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po kilku godzinach od nadziania mogą zrobić się miękkie.

    Suche rurki można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia, krem w lodówce do 3 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Kakao Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować