Kurczak w sosie gyros

4.48 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny sos z kurczakiem i przyprawą gyros. Najlepiej komponuje się z kaszą i świeżymi surówkami.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 2-3 porcje:
    3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 łyżka przyprawy gyros
    1 łodyga selera naciowego
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    250 ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki kurkumy
    pieprz, sól do smaku
    1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gyros Sosy

Kurczak w sosie gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody.
  • 2. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą gyros, kurkumą i słodką papryką.
  • 3. Cebulę podzielić na 4 części i posiekać w drobną kostkę w blenderze, zeszklić na maśle.
  • 4. Paprykę i seler naciowy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przez chwilę posiekać w blenderze.
  • 5. Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą.
  • 6. Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę.
  • 7. Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem.

Porady

Podawać z kaszą i ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować