Różane ciasto drożdżowe z kruszonką i gruszkami

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.

Tęskniąc za wiosną postanowiłam wykorzystać zeszłoroczne zapasy. Upiekłam ciasto drożdżowe z różanym cukrem, różaną konfiturą i różaną kruszonką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru różanego (domowej roboty) + 1 łyżka cukru białego
    50 g drożdży
    600 g mąki pszennej + 1 łyżka mąki
    330 ml mleka + 3-4 łyżki mleka
    140 g margaryny

    Kruszonka:
    2 łyżki miękkiego masła
    4 łyżki mąki
    3 łyżki cukru różanego (domowej roboty)

    Dodatkowo:
    2-3 gruszki z syropu
    konfitura różana
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Różane ciasto drożdżowe z kruszonką i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i 3-4 łyżek letniego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na gładką masę. Mleko i margarynę podgrzewamy do czasu aż margaryna się roztopi. Do jajek utartych z cukrem dodajemy wyrośnięty zaczyn, mąkę oraz letnie mleko z margaryną. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
  • 2. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Masło z mąką i cukrem rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do brytfanki wysmarowanej margaryną. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą różaną. Brytfankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 30 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie na cieście układamy gruszki pokrojone w kostkę i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. przez około 40-45 minut.

Porady

Ciasto nie jest bardzo słodkie, więc gdy wystygnie można po wierzchu polać je lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować