Różane ciasto drożdżowe

0 (0 ocen)

Moja mała odmiana dla Tłustego Czwartku.

Składniki:

  • - Marmolada różana 200 gram
    - Cukier 2 łyżki
    - Woda 30 ml
    - Mleko (ciepłe) 110 ml
    - Drożdże 20 gram
    - Masło/margaryna 40 gram
    - Jajko 1 szt.
    - Mąka 250 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Różane ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki można zwiększyć, bo te użyte przeze mnie są na małą porcję.


    Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, wodę i odrobinę mleka (ciepłego). Mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut.
  • 2. Do rondelka wkładamy masło. Wstawiamy je na ogień i podgrzewamy, aż się rozpuści. Tłuszcz powinien być ciepły, ale nie gorący. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i pozostały cukier, wbijamy jajko (najlepiej roztrzepane), wlewamy rozgrzane masło, pozostałe mleko (ciepłe) oraz wyrośnięte drożdże. Ze składników w misce wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na 25 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Po upływie czasu rośnięcia rozwałkowujemy z ciasta prostokąt o szerokości foremki do ciasta, długość dowolna. Na placku rozsmarowujemy marmoladę i zwijamy ciasto w rulon. Przekładamy roladę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o wymiarach 33x12 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować