Różane ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki można zwiększyć, bo te użyte przeze mnie są na małą porcję.
Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru, wodę i odrobinę mleka (ciepłego). Mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 minut.
2.Do rondelka wkładamy masło. Wstawiamy je na ogień i podgrzewamy, aż się rozpuści. Tłuszcz powinien być ciepły, ale nie gorący. Do drugiej miski wsypujemy mąkę i pozostały cukier, wbijamy jajko (najlepiej roztrzepane), wlewamy rozgrzane masło, pozostałe mleko (ciepłe) oraz wyrośnięte drożdże. Ze składników w misce wyrabiamy ciasto i odstawiamy ponownie na 25 minut w ciepłe miejsce.
3.Po upływie czasu rośnięcia rozwałkowujemy z ciasta prostokąt o szerokości foremki do ciasta, długość dowolna. Na placku rozsmarowujemy marmoladę i zwijamy ciasto w rulon. Przekładamy roladę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam foremki o wymiarach 33x12 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze