Roladki z kurczaka z pancettą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Sposób takiego zawijania piersi z kurczaka podpatrzyłam w programie "Come dine with me". Nadzienie wymyśliłam sama. Kurczak i pancetta idealnie się komponują.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - piersi z kurczaka (pojedyncze): 2 sztuki
    - pancetta (opcjonalnie wędzony boczek) (boczek musi być cienki jak papier): 12 plastrów
    - pieczarki: 250 gramów
    - mała cebula: 1 sztuka
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - garść poszatkowanej natki pietruszki: 0.5 pęczka
    - poszatkowany drobny szczypiorek: 2 łyżki
    - mozzarella pokrojona w kostkę: 100 gramów
    - mielona kolendra: 0.5 łyżeczki
    - przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku: 1 ząbek
    - słodka papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z kurczaka z pancettą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy i kroimy pieczarki w plasterki. Podsmażamy je razem z drobno posiekaną cebulką, pieprzem i odrobiną soli.
  • 2. Myjemy kurczaka. Rozbijamy każdą pierś tłuczkiem (tak, jak kotlety schabowe). Dobrze jest zawinąć mięso w plastikową folię (mięso nie będzie pryskać w koło). Nacieramy kurczaka czosnkiem, pieprzem, kolendrą, solą, papryką.
  • 3. Gotowe pieczarki odstawiamy do ostygnięcia. Zimne łączymy z ziołami i mozzarellą.
  • 4. Na stole układamy przy sobie 6 plasterków boczku. Na boczek układamy pierś z kurczaka.
  • 5. Dzielimy nadzienie pieczarkowe na pół i na każdej z piersi układamy po połowie.
  • 6. Zwijamy roladki. Pancetta jest dość lepka, więc mięso nie będzie się rozwijać.
  • 7. Rozgrzewamy na małym ogniu patelnię. Przekładamy rolady na patelnię i podsmażamy bez tłuszczu.
  • 8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
  • 9. Kiedy pancetta nabierze złotawego koloru przekładamy piersi do brytfanki i obkładamy je plasterkami papryki. Przykrywamy naczynie folią aluminiową.
  • 10. Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 5 minut. Boczek się przypiecze.
  • 11. Wyjmujemy roladki i kroimy w około centymetrowe plastry. Z tłuszczu zebranego w brytfannie można zrobić pyszny sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować