Sposób takiego zawijania piersi z kurczaka podpatrzyłam w programie "Come dine with me". Nadzienie wymyśliłam sama. Kurczak i pancetta idealnie się komponują.
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
- piersi z kurczaka (pojedyncze): 2 sztuki
- pancetta (opcjonalnie wędzony boczek) (boczek musi być cienki jak papier): 12 plastrów
- pieczarki: 250 gramów
- mała cebula: 1 sztuka
- sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
- garść poszatkowanej natki pietruszki: 0.5 pęczka
- poszatkowany drobny szczypiorek: 2 łyżki
- mozzarella pokrojona w kostkę: 100 gramów
- mielona kolendra: 0.5 łyżeczki
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku: 1 ząbek
- słodka papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
- Czerwona papryka: 1 sztuka
Roladki z kurczaka z pancettą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy i kroimy pieczarki w plasterki. Podsmażamy je razem z drobno posiekaną cebulką, pieprzem i odrobiną soli.
2.Myjemy kurczaka. Rozbijamy każdą pierś tłuczkiem (tak, jak kotlety schabowe). Dobrze jest zawinąć mięso w plastikową folię (mięso nie będzie pryskać w koło). Nacieramy kurczaka czosnkiem, pieprzem, kolendrą, solą, papryką.
3.Gotowe pieczarki odstawiamy do ostygnięcia. Zimne łączymy z ziołami i mozzarellą.
4.Na stole układamy przy sobie 6 plasterków boczku. Na boczek układamy pierś z kurczaka.
5.Dzielimy nadzienie pieczarkowe na pół i na każdej z piersi układamy po połowie.
6.Zwijamy roladki. Pancetta jest dość lepka, więc mięso nie będzie się rozwijać.
7.Rozgrzewamy na małym ogniu patelnię. Przekładamy rolady na patelnię i podsmażamy bez tłuszczu.
8.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
9.Kiedy pancetta nabierze złotawego koloru przekładamy piersi do brytfanki i obkładamy je plasterkami papryki. Przykrywamy naczynie folią aluminiową.
10.Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy dodatkowe 5 minut. Boczek się przypiecze.
11.Wyjmujemy roladki i kroimy w około centymetrowe plastry. Z tłuszczu zebranego w brytfannie można zrobić pyszny sos.
Komentarze