Rolada ziemniaczana mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odstawić na całkowitego ostygnięcia (można zrobić to dzień wcześniej). Mięso pokroić w kostkę i razem z posiekaną cebulą i porem wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażyć przez ok.10 minut do miękkości. Wystudzić.
2.Marchewkę, selera i pietruszkę umyć, oczyścić i ugotować do miękkości. Ostudzić, a następnie osobno zmiksować marchewkę, a osobno selera z pietruszkę. Przyprawić do smaku.
3.Masa ziemniaczana: wystudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Przełożyć na stolnicę, dodać, żółtka, obie mąki i rozpuszczone, ostudzone masło. (łyżkę odłożyć). Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.Wyrobić gładką masę (w razie konieczności podsypać mąką).
4.Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok.1 cm na wielkość oryginalnej blaszki z piekarnika. Ciasto posypać ziołami prowansalskimi, nałożyć zmiksowaną marchewkę, na to mięso, a na końcu seler. Wyrównać. Posmarować pozostałym masłem i posypać majerankiem.
5.Całość zwinąć w roladę i zawinąć w papier do pieczenia. Przełożyć do foremki na keks i piec ok.50 minut w 180 st.Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np.sosem pomidorowym.
Komentarze