Rolada mięsno - ziemniaczana

5 (1 ocen)

Za każdym razem kiedy widziałam podobną roladę na różnych stronach kulinarnych, wydawało mi się, że jest za pracochłonna, że mi się w gotowaniu rozleci... ale w końcu zrobiłam i powiem...nie taki diabeł straszny :)

Składniki:

  • 0k. 1 kg nie za chudej łopatki wieprzowej + 1 większa cebula + 2 ząbki czosnku
    1 kg ugotowanych ziemniaków + 1 jajko + 2/3 szklanki mąki pszennej +2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    300 g pieczarek + łyżka masła do ich przesmażenia
    2 cebule + olej do ich zrumienienia
    kilka mini korniszonków
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    olej do odsmażania
    sól, pieprz, ew. ulubione zioła do farszu mięsnego + jedna namoczona bułeczka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada mięsno - ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vwd03l 1. Mięso i cebulę pokroić na kawałki, lekko przesmażyć na oleju, pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić, popieprzyć.
  • image-2bps2qf 2. Wrzucić do garnka, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
    Po przestudzeniu zmielić dodając 1 małą namoczoną wcześniej bułkę, doprawić do smaku.
    Pozostałe 2 cebule pokroić w drobną kostkę, dobrze zrumienić na oleju i połączyć z mięsem.

    Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę, wyłożyć na blat, dodać troszkę soli, jajko, obie mąki i zagnieść ciasto troszkę twardsze niż na kopytka.

    Ciasto rozwałkować na podsypanej mące na grubość ok. 1 cm, wielkości takiej aby zmieścić w największym garnku.

    Na placki wyłożyć mięso, na to przesmażone pieczarki, kukurydzę i korniszonki.
  • image-29akxio 3. Zrolować i zawinąć w folię spożywczą, przed włożeniem do wrzątku nakłuć ją porządnie w kilku miejscach.
  • image-03ky3m5 4. Gotować ok. 30 minut zależy jaka była gruba.
  • image-17vx0w0 5. Po wyjęciu i zdjęciu folii posmarować wierzch olejem.
    Z podanych proporcji wyszły mi 2 rolady.
  • image-291mhh6 6. Można pokroić na gorąco i podać z sosem lub skwareczkami....
  • image-1ig7lrf 7. ja robiłam obiad na dzień następny, więc ostudziłam roladę, pokroiłam w plastry i odsmażyłam na gorącym oleju.
  • image-250pcbm 8. Smacznego zajadania :)

Porady

Zamiast smażenia pokrojone plastry można również podpiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować