1,2-1,5 kg paska żeberek wieprzowych
1 por średniej wielkości
przyprawy: sól, pieprz
1 łyżka oleju
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego i miodu
folia spożywcza do pieczenia
naczynie żaroodporne
Rolada żeberkowa z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pasek żeberek wymoczyć, osuszyć, wyjąć kości - natrzeć solą i pieprzem i pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Pora lekko zmrozić, pokroić na krótkie paski i włożyć w miejsce po wyjętych kościach. Pasek mięsa skręcić w roladę. Folię posmarować olejem i zawinąć w nią mięso. Piec w naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny .Temperatura pieczenia -15 minut 180 stopni a potem zmniejszyć do 120 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, posmarować roladę mieszanką miodu i koncentratu pomidorowego i zapiec.
Roladę po upieczeniu, przestudzić, wyjąć z foli. Roladę podawać jako zakąskę mięsną z ciemnym pieczywem i dodatkami warzywnymi np. pomidorami, ogórkami.
Porady
Do wykonania rolady żeberkowej można użyć większej porcji mięsa.
Komentarze