Rolada żeberkowa z porem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe, zdrowe danie mięsne - palce lizać. Wyśmienita uczta dla smakoszy mięsa.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg paska żeberek wieprzowych
    1 por średniej wielkości
    przyprawy: sól, pieprz
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego i miodu
    folia spożywcza do pieczenia
    naczynie żaroodporne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada żeberkowa z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada żeberkowa z porem 1. Pasek żeberek wymoczyć, osuszyć, wyjąć kości - natrzeć solą i pieprzem i pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu. Pora lekko zmrozić, pokroić na krótkie paski i włożyć w miejsce po wyjętych kościach. Pasek mięsa skręcić w roladę. Folię posmarować olejem i zawinąć w nią mięso. Piec w naczyniu żaroodpornym około 1,5 godziny .Temperatura pieczenia -15 minut 180 stopni a potem zmniejszyć do 120 stopni. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, posmarować roladę mieszanką miodu i koncentratu pomidorowego i zapiec.
    Roladę po upieczeniu, przestudzić, wyjąć z foli. Roladę podawać jako zakąskę mięsną z ciemnym pieczywem i dodatkami warzywnymi np. pomidorami, ogórkami.

Porady

Do wykonania rolady żeberkowej można użyć większej porcji mięsa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować