Pyszna mięsna roladka, można ją jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się ją szybko, nie licząc czasu pieczenia.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
2-3 cienkie pory
20dag żółtego sera
2 cebule
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka oleju
Sól, pieprz
Rolada mięsna z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno posiekać.
2.Mięso wymieszać z cebulą, jajkami i bułką tartą. Doprawić do smaku.
3.Por oczyścić, sparzyć wrzątkiem, pozostawić na sitku, aby odciekł.
4.Na papierze do pieczenia rozprowadzić mięso mielone (cienką warstwę) na kształt prostokąta. Pora pociąć na kawałki o długości krótszego boku prostokąta i ułożyć je na mięsie. Za pomocą papieru zwinąć mięso w roladę. Mięso przełożyć do natłuszczonej keksówki. Piec godzinę w 200stopniach. Pod koniec pieczenia położyć na roladzie plasterki żółtego sera. Gdy ser się przyrumieni, roladę wyjąć z piekarnika.
Komentarze