Rolada schabowa z migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia, ale jest dość zwarty i utrzymuje się w schabie. Mięso jest aromatyczne, leciutko czosnkowe i kruche. Z przepisu mojej teściowej!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • schab bez kości ok. 1 kg
    • 200 g migdałów bez skórki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • zioła prowansalskie
    • sól, pieprz do smaku
    • olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada schabowa z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Schab umyć, osuszyć i rozciąć tak, aby powstał prostokątny płat, który rozbić tłuczkiem do mięsa.
    • Natrzeć płat ziołami, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem, następnie posmarować 1 łyżką masła.
    • Ułożyć migdały, zwinąć roladę i obwiązać ją sznurkiem, aby nie rozpadła się podczas pieczenia.
    • Po wierzchu posypać ponownie przyprawami.
    • Roladę podsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i przykryć folią aluminiową.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 1 godzinę.
    • Kroić po całkowitym wystudzeniu, najlepiej następnego dnia, po leżakowaniu w lodówce.

Porady

Nie można kroić zbyt cienkich plastrów, bo farsz migdałowy wypadnie ze środka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować