Rolada indycza z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, dobrze osuszyć. Rozkroić jak książkę i rozbić tłuczkiem do mięsa na kształt prostokąta.
2.Do miseczki przełożyć musztardę i syrop klonowy. Wymieszać. Dodać majeranek i znów wymieszać.
3.Mięso z obu stron oprószyć solą. Na jednej ze stron rozsmarować 2/3 przygotowanej mieszanki i ułożyć w dwóch rzędach suszone morele( jedne obok drugich). Ułożyć je na krótszym z boków.
5.Wstawić do nagrzanego do 180-200 st piekarnika i piec 60 minut. Mniej więcej po upływie 30 minut skropić oliwą i piec dalej. 15 minut przed końcem zabezpieczyć folią aluminiową aby za bardzo się nie przyrumieniła. Wyjąć z piekarnika i dać odpocząć. Ostudzić. Zdjąć nić i pokroić na plastry. Smacznego!
Komentarze