Rolada indycza z suszonymi morelami

0 (0 ocen)

Aromatyczna, delikatna domowa wędlina na świąteczny i nie tylko świąteczny stół, poleca:)

Składniki:

  • 800 g fileta z piersi indyka
    100 g moreli suszonych
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    sól do smaku
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Rolada indycza z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, dobrze osuszyć. Rozkroić jak książkę i rozbić tłuczkiem do mięsa na kształt prostokąta.
  • musztarde połaczy z syropem klonowym 2. Do miseczki przełożyć musztardę i syrop klonowy. Wymieszać. Dodać majeranek i znów wymieszać.
  • ułożyć morele 3. Mięso z obu stron oprószyć solą. Na jednej ze stron rozsmarować 2/3 przygotowanej mieszanki i ułożyć w dwóch rzędach suszone morele( jedne obok drugich). Ułożyć je na krótszym z boków.
  • zrolowac 4. Zrolować. Owinąć nicią bawełnianą. Posmarować resztą mieszanki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 5. Wstawić do nagrzanego do 180-200 st piekarnika i piec 60 minut. Mniej więcej po upływie 30 minut skropić oliwą i piec dalej. 15 minut przed końcem zabezpieczyć folią aluminiową aby za bardzo się nie przyrumieniła. Wyjąć z piekarnika i dać odpocząć. Ostudzić. Zdjąć nić i pokroić na plastry. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Suszone morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować