Kurczak z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w średnią kostkę. Dodajemy 1 łyżkę oleju, szczyptę soli i 1 łyżeczkę curry. Mieszamy, aby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i odstawiamy na kilkanaście minut.
2.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, obsmażamy mięso i przekładamy do rondla. Na tym samym oleju (można dodać 1 łyżkę, gdyby było go za mało) szklimy szalotkę (obraną i pokrojoną w półplasterki).
3.Morele kroimy w paski. Czosnek obieramy, kroimy w półplasterki. Połowę papryczki chili oczyszczamy z nasion, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w paseczki. Morele, czosnek i papryczkę wraz z szalotką dodajemy do mięsa, podlewamy 2 szklankami rosołu i dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
4.Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszając. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i ewentualnie pikantnym sosem piri-piri. Podajemy z ryżem i dowolną surówką. Porcje dekorujemy plasterkami pozostałej papryczki i listkami zielonej pietruszki.
Komentarze