Kurczak z suszonymi morelami

4.51 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Kawałki piersi kurczaka w słodko-pikantnym sosie z suszonych moreli z dodatkiem papryczki chili.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi kurczaka
    200 g suszonych moreli
    1 duża szalotka (100 g)
    1 mały strączek papryczki chili
    2 szklanki rosołu
    3-4 łyżki oleju
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    1 łyżeczka curry
    kilka kropli pikantnego sosu piri-piri
    listki zielonej pietruszki
    sól
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kurczak z suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w średnią kostkę. Dodajemy 1 łyżkę oleju, szczyptę soli i 1 łyżeczkę curry. Mieszamy, aby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i odstawiamy na kilkanaście minut.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, obsmażamy mięso i przekładamy do rondla. Na tym samym oleju (można dodać 1 łyżkę, gdyby było go za mało) szklimy szalotkę (obraną i pokrojoną w półplasterki).
  • 3. Morele kroimy w paski. Czosnek obieramy, kroimy w półplasterki. Połowę papryczki chili oczyszczamy z nasion, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w paseczki. Morele, czosnek i papryczkę wraz z szalotką dodajemy do mięsa, podlewamy 2 szklankami rosołu i dusimy pod przykryciem 10-15 minut.
  • 4. Skrobię kukurydzianą rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy do sosu, dokładnie mieszając. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i ewentualnie pikantnym sosem piri-piri. Podajemy z ryżem i dowolną surówką. Porcje dekorujemy plasterkami pozostałej papryczki i listkami zielonej pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone morele Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować