Święta tuż tuż, a nie tylko makowce wiodą prym na świątecznym stole. Taka rolada na pewno podbije Wasze kubki smakowe, bo jest obłędnie pyszna, a przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
100 g mąki pszennej
100 g cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
4 kosteczki czekolady deserowej (zetrzeć)
Krem orzechowy:
100 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
100 g moreli suszonych
50 g orzechów laskowych prażonych
wódka lub spirytus
Polewa czekoladowa:
150 ml śmietany kremówki
200 g czekolady deserowej
Rolada piernikowa z kremem orzechowym i morelami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i przyprawą korzenną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać, ubijając, partiami cukier i żółtka. Do masy dodać partiami suche składniki i delikatnie wmieszać. Na koniec dać tartą czekoladę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować na prostokąt i piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu przełożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
2.KREM ORZECHOWY:
Morele pokroić na kawałki, przełożyć do miseczki i zalać wódką do wysokości owoców. Zostawić na min 2h (najlepiej na całą noc), potem odsączyć na sitku. Orzechy drobno zmielić. Wszystkie składniki (oprócz moreli) przełożyć do miski i ubić mikserem na krem, na koniec dodać morele i wymieszać.
3.POLEWA:
W garnku pogrzać śmietanę, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
4.CIASTO:
Ciasto rozwinąć, można nasączyć delikatnie alkoholem po morelach, rozsmarować masę kremową, zwinąć. Polać polewą czekoladową. Górę posypać cukrem pudrem i skórką pomarańczową
Komentarze