Rolada piernikowa z kremem orzechowym i morelami suszonymi

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Święta tuż tuż, a nie tylko makowce wiodą prym na świątecznym stole. Taka rolada na pewno podbije Wasze kubki smakowe, bo jest obłędnie pyszna, a przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    100 g mąki pszennej
    100 g cukru
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki przyprawy korzennej
    1 łyżeczka cynamonu
    4 kosteczki czekolady deserowej (zetrzeć)

    Krem orzechowy:
    100 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30% lub 36%
    1 łyżka cukru pudru
    100 g moreli suszonych
    50 g orzechów laskowych prażonych
    wódka lub spirytus

    Polewa czekoladowa:
    150 ml śmietany kremówki
    200 g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik Rolada Rolada biszkoptowa

Rolada piernikowa z kremem orzechowym i morelami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao, cynamonem i przyprawą korzenną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, powoli dodawać, ubijając, partiami cukier i żółtka. Do masy dodać partiami suche składniki i delikatnie wmieszać. Na koniec dać tartą czekoladę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować na prostokąt i piec w 180 stopniach przez ok. 12 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto od razu przełożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć w rulon. Zostawić do wystygnięcia.
  • 2. KREM ORZECHOWY:

    Morele pokroić na kawałki, przełożyć do miseczki i zalać wódką do wysokości owoców. Zostawić na min 2h (najlepiej na całą noc), potem odsączyć na sitku. Orzechy drobno zmielić. Wszystkie składniki (oprócz moreli) przełożyć do miski i ubić mikserem na krem, na koniec dodać morele i wymieszać.
  • 3. POLEWA:

    W garnku pogrzać śmietanę, dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
  • Rolada piernikowa z kremem orzechowym i morelami suszonymi 4. CIASTO:

    Ciasto rozwinąć, można nasączyć delikatnie alkoholem po morelach, rozsmarować masę kremową, zwinąć. Polać polewą czekoladową. Górę posypać cukrem pudrem i skórką pomarańczową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone morele Orzechy laskowe Czekolada deserowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować