Rolada indycza z owocami i orzechami nerkowca

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Nawet najzwyklejszy kawałek mięsa doprawiony z sercem i fantazją, stanie się ozdobą naszego stołu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 700-800 g piersi indyka
    100 g suszonych moreli
    100 g suszonej żurawiny
    100 g orzechów nerkowca
    kilka gałązek świeżego tymianku
    sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
    1/2 szklanki białego wina
    1/2 szklanki bulionu warzywnego
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada indycza z owocami i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filet z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić ostrym nożem wzdłuż tak, aby powstał duży płat grubości 1,5 cm. Delikatnie rozbić go tłuczkiem.
  • 2. 2. Mięso natrzeć solą i pieprzem, posypać listkami tymianku. Suszone morele i żurawinę umyć w letniej wodzie, osączyć i zalać gorącą wodą. Odstawić do namoczenia. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej gorącej patelni.
  • 3. 3. Na rozłożonym płacie mięsa układać rzędami osączone owoce, posypać prażonymi orzechami. Mięso mocno zrolować, dokładnie spiąć wykałaczkami lub związać ciasno bawełnianą nitką. Posmarować olejem, posypać tymiankiem.
  • 4. 4. Na gorącą patelnie grillową, posmarowaną olejem, włożyć roladę. Smażyć z każdej strony na złocisty kolor. Polać bulionem i winem, przykryć pokrywką. Dusić ok. 40-45 min. Parę razy przewrócić na drugą stronę, co pewien czas polewając powstającym sosem. Gotowe mięso pokroić w plastry. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować