Naleśnikowe ślimaczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne i oryginalne. Zawsze smakują moim znajomym.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    2 szt. jajka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    100 g tarty żółty ser

    Farsz:

    600-700 g pieczarek
    1 szt. cebuli
    pół pęczka natki pietruszki
    1 łyżka masła
    pieprz, sól

Naleśnikowe ślimaczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiać przez sito do miski. Wlać połowę mleka, olej, wbić jajka, posolić. Zmiksować. W trakcie miksowania dolewać porcjami resztę mleka, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 minut.
  • 2. 2. Usmażyć cienkie naleśniki ( jeżeli na patelni teflonowej, to bez dodatku tłuszczu ).
  • 3. 3. Przygotować farsz z pokrojonych w drobną kostkę pieczarek i cebuli. Usmażyć na maśle. Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą, dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
  • 4. 4. Farsz nakładać płasko na środek naleśników, zwinąć je w rulony, a następnie w obwarzanki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku 10 minut w temp. 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy