Rolada biszkoptowa z masą kawową

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Rozpływa się w ustach :)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj,
    6 łyżek cukru,
    6 łyżek mąki,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1 kostka masła,
    15 dag cukru,
    1 cukier waniliowy,
    4 jaja,
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
    1/2 kieliszka spirytusu,
    Dodatkowo:
    Galaretka
    Polewa do dekoracji
    Woda z cytryną i wódką do nasączenia biszkopta
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Rolada biszkoptowa z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na dużej, płaskiej blaszce (45x30) wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180-200 stopni, maksymalnie 20 minut, po wyjęciu z piekarnika, ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować razem z nią. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i wystudzić w płaskim naczyniu.
  • Rolada przed zwinięciem 2. Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, a gdy będą już puszyste, wstawić garnek z jajkami nad garnek z gotująca woda i nadal ubijać, aż jajka będą gorące (nie mogą się ściąć!). Gorące jajka należy zdjąć z pary i wystudzić co jakiś czas mieszając.
  • Rolada kawowa 3. Masło utrzeć i dodawać po łyżce krem jajeczny, na koniec wlać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę i spirytus. Biszkopta delikatnie rozwinąć, zdjąć pergamin, nasączyć, rozsmarować na nim masę i wzdłuż dłuższego boku rozłożyć paski galaretki. Ponownie zrolować. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Masa kawowa Masa maślana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować