Rogaliki z jagodami oprószone czekoladą

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe,zawsze sie udają.Tanie,smaczne i efektowne.Pachnie nimi cały dom,idealne na spotkanie przy kawie lub herbacie.Niech wszystkie kupne jagodzianki schowają się w kąt.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże: 50 gramów
    - mleko ciepłe: 200 mililitrów
    - mąka pszenna typ 550: 0.5 kilograma
    - olej rzepakowy: 5 łyżek
    - margaryna: 2 łyżki

    - jagody: 200 gramów
    - czekolada gorzka (70%)-tabliczka: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 16 gramów

    - cukier puder: 5 łyżek
    - gorąca woda: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Rogaliki z jagodami oprószone czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdże z cukrem 1. Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
  • mąka i mleko+ jajka 2. Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.
  • żółtka 3. Oddzielić zółtka od białek.Żółtka wrzucić do miski z resztą składników.Białka odstawić.Do miski wsypać też makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
  • olej do ciasta 4. Po 5 minutach wlać do miski olej,rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne.
  • ciasto drożdżowe 5. Ciasto podzielić na pół,przykryć lnianym ręcznikiem,odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut,(2-krotnie zwiększy swoją objetość).
  • rozwałkowanie ciasta 6. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto drożdżowe (kształt okręgu jak na zdjęciu).Rozwałkowane ciasto ciąć jak pizzę na 8 części.
  • zwijanie rogalików 7. Na każdym trójkącie nałożyć dwie łyżki jagód,posypać cukrem waniliowym.Zwijać jak na zdjęciu obok.Smarować białkiem.Można posypać ziarnem sezamu przed pieczeniem lub po upieczeniu polać lukrem i posypać wiórkami czekolady.
  • 8. Przygotowac lukier:wymieszać cukier puder z gorącą wodą.Lukier powinien byc gęsty ale na tyle,aby mozna nim było polac rogaliki.
  • rogaliki z jagodami 9. Na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać rogaliki zachowując 3 cm odstępy(zostawiając miejsce na wyrośnięcie ciastek).Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 minut.Po wyjęciu poczekać aż wystygną.Gorzką czekoladę zetrzec na tarce.Wymieszać cukier puder z gorącą wodą,w ten sposób uzyskuje sie lukier.Rogaliki polać lukrem i posypać wiórkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Jagody Jajka Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować