Rogale śniadaniowe maślane

5 (163 ocen)

  • 5 godz.

Rogaliki maślane, chrupiące puszyste, lekkie. Z dżemem idealnie się komponują. Przypominają mi dzieciństwo.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 30 dkg mąki pszennej
    5 gram drożdży świeżych
    1 jajko
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1łyżeczka oleju rzepakowego
    szczypta cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki mleka letniego
    32 g masła

    do posmarowania:
    25 g masła
    1 jajko roztrzepane
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Rogale śniadaniowe maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto podzielone 1. Do miski wykruszam drożdże wsypuję dwie łyżki mąki i wlewam letnie mleko oraz wsypuję szczyptę cukru. Melka dolewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce zaczyn ma podwoić objętość. Przykrywam miseczkę ściereczką .

    Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sok z cytryny, masło roztopione wystygnięte, jajko, zaczyn, oraz resztę mleka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiam ręką, na stolnicy, podsypuję mąka i zagniatam aż zacznie odchodzić od dłoni.

    Odstawiam w ciepłe misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 8 części, i formuję kulki które rozwałkowuje na owalny placek o długości około 20 cm.
  • Rogale zwinięte 2. Każdy smaruję roztopionym masłem na zdjęciu widać, i zwijam. Układam na blaszce na papierze i przed włożeniem do pieca smaruję jajkiem roztrzepanym każdego rogala. Piekę około 20 minut temp 190 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować