Maślane rogale śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pieczywo na śniadanie najlepiej ciepłe, puszyste pomyślałam sobie a jeszcze najlepiej szybkie w przygotowaniu. Oto taki przepis mam dla Was na dzisiejszy poranek. Można oczywiście je zrobić z nadzieniem jakie uwielbiacie, moje były zwykłe do wszystkiego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Rogale maślane około 20 rogalików

    mąka pszenna 250 g
    maślanka 100 ml
    woda ciepła 100 ml
    drożdże świeże 30 g
    proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
    cukier 2 łyżeczki
    masło 3 łyżeczki
    szczypta soli
    jajko rozkłócone do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Maślane rogale śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Drożdże rozkruszyć do ciepłej wody, rozetrzeć na gładko, masło roztopić lekko przestudzić.
    Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier.
    Do mąki dodać maślankę, drożdże, masło,sól .
    Całość zagnieść w kulę, ciasto może delikatnie lepić się do rąk, będziemy lekko podsypywać blat przy rozwałkowaniu, także nie należy dodawać już mąki do ciasta.
    Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na placek, z którego będziemy wykrawać trójkąty, każdy z nich zwinąć od szerszego boku ku wierzchołkowi. Rogaliki można zrobić z ulubionym nadzieniem.
    Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem.
    Blachę z rogalikami włożyć do piekarnika na 15 minut 60 C, do wyrośnięcia.
    Pieczenie 200 C do 25 minut, w zależności od piekarnika (moje piekłam w elektrycznym 20 minut).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować