Pyszny pomysł na risotto, łączący słodycz gruszki ze słonym serkiem. Niewielka ilość składników, za to prawdziwa bomba smaku. Przepis można urozmaicić odrobiną sera pleśniowego.
Risotto z kozim serem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszkę pokrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne. Jedną ćwiartkę pokrój na cieniutkie plasterki (np. z pomocą obieraczki do warzyw). Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze układaj plasterki gruszki. Piecz około 15 minut, do momentu aż plasterki wyschną, obracając je połowie pieczenia. Gotowe chipsy gruszkowe wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
2.Szalotkę posiekaj drobno i zeszklij na maśle. Dodaj ryż i podsmaż razem jeszcze chwilę mieszając. W międzyczasie wlej wino do garnuszka i podgrzej. Do cebuli i ryżu wlej wino. Mieszaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodawaj pod pół szklanki bulionu, mieszając od czasu do czasu. Kolejną porcję płynu wlewaj gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Razem z ostatnią porcją bulionu dodaj pokrojoną w kostkę gruszkę (ze skórką). Kiedy cały płyn zostanie wchłonięty wyłącz gaz i delikatnie wmieszaj serek kozi (użyłam kremowego serka do smarowania). Odstaw na 5 minut. Danie jest gotowe, gdy serek się całkiem rozpuści a risotto będzie miało kremową konsystencję.
Komentarze