Rafałek - kokosek

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Doskonałe dla zapracowanych

  • Łatwy

Składniki:

  • - Biszkopt:: 1 sztuka
    - jajka: 7 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki
    - mąka: 2 szklanki
    - budyń śmietankowy bez cukru: 40 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - olej: 4 łyżki

    - Masa:: 1 sztuka
    - mleko: 3 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 0.75 szklanki
    - budyń śmietankowy: 80 gramów
    - margaryna: 250 gramów
    - pół olejku śmietankowego: 1 sztuka

    - DODATKOWO:: 1 sztuka
    - wiórki kokosowe: 10 dekagramów
    - pół olejku śmietankowego: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafałek - kokosek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę połączoną z proszkiem i budyniem, dokładnie wymieszać. Dodać olej. Piec w formie posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, 40 min. w temp. 180 st.
  • 2. Budynie wymieszać z mąką i rozrobić w szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę z olejkiem utrzeć na puch i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Wszystko wymieszać i, stale mieszając, podsmażyć na złoty kolor. Ostudzić. Ciasto przekroić na 2 blaty i przełożyć 3/4 masy. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta, obsypać uprażonymi wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować