Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do tego wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać resztę mleka, jajko, mąkę i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu.
Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Przygotować szklankę z gorącą wodą. Nasze ciasto drożdżowe nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Komentarze