Racuchy drożdżowe

5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubicie racuchy drożdżowe? Jako dziecko zajadałam się nimi na okrągło. Oczywiście musiały być z jabłkami oraz oprószone cukrem pudrem! :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    1,5 szklanki letniego mleka
    1 jajko
    2 duże jabłka
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do tego wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

    Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać resztę mleka, jajko, mąkę i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu.

    Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

    Przygotować szklankę z gorącą wodą. Nasze ciasto drożdżowe nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować