1.W rondlu podgrzewamy lekko mleko,a gdy będzie letnie dodajemy pokruszone drożdże i cukier,a następnie pół szklanki mąki,mieszamy,odstawiamy w ciepłe miejsce.Jabłka myjemy,obieramy,usuwamy gnizda nasienne,ścieramy na tarce(małe oczka).
2.W dużej misce ubijamy jajka,wlewamy rozczyn,dodajemy resztę mąki,delikatnie mieszamy.Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(8-10 minut).Dodajemy roztopione masło i cukier waniliowy.
3.Do ciasta dodajemy starte jabłka i delikatnie mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy racuchy,na złoty kolor.
4.Posypujemy cukrem pudrem.Najlepsze sa gorące.Można też przygotować ciasto bez jabłek,a racuchy będą równie smaczne.
Komentarze