Racuchy

5 (167 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tanie danie niesłychanie.Kaloryczne niebo w gębie.Idealne na jesienną chandrę.Słodkiego,miłego życia...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (pszenna): 2.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże (w kostce): 40 gramów
    - jabłka: 2 sztuki
    - mleko: 300 mililitrów
    - cukier: 3 łyżki
    - masło: 2 łyżki
    - cukier waniliowy (opakowanie): 16 gramów

    - olej (rzepakowy): 50 mililitrów
    - cukier puder (do posypania): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu podgrzewamy lekko mleko,a gdy będzie letnie dodajemy pokruszone drożdże i cukier,a następnie pół szklanki mąki,mieszamy,odstawiamy w ciepłe miejsce.Jabłka myjemy,obieramy,usuwamy gnizda nasienne,ścieramy na tarce(małe oczka).
  • racuchy-ciasto 2. W dużej misce ubijamy jajka,wlewamy rozczyn,dodajemy resztę mąki,delikatnie mieszamy.Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(8-10 minut).Dodajemy roztopione masło i cukier waniliowy.
  • racuchy-patelnia 3. Do ciasta dodajemy starte jabłka i delikatnie mieszamy.Na rozgrzanym oleju smażymy racuchy,na złoty kolor.
  • racuchy lubią wszyscy 4. Posypujemy cukrem pudrem.Najlepsze sa gorące.Można też przygotować ciasto bez jabłek,a racuchy będą równie smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Jajka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować