Pyzy z mięsem i sałatką

4.49 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla dwóch osób. Danie przygotowuje się bardzo szybko.

Składniki:

  • ● 25 dag mielonego mięsa
    ● 1 kg ziemniaków
    ● mąka ziemniaczana
    ● jajko
    ● cebula
    ● słodka mielona papryka
    ● majeranek
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej
    Sałatka:
    ● kilka liści sałaty
    ● pomidor
    ● 1/2 cebuli
    ● czerwona papryka
    ● oliwa
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy z mięsem i sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej
    wodzie. Odcedzamy,
    starannie rozgniatamy i studzimy.
    1/4 część ziemniaków
    odkładamy. W puste miejsce
    wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
    Dodajemy odłożone ziemniaki.
    Wbijamy jajko, solimy
    i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Cebulę obieramy i siekamy.
    Razem z mięsem podsmażamy
    na rozgrzanym oleju. Doprawiamy
    solą, pieprzem, majerankiem
    i papryką. Mieszamy.
  • 3. Z ciasta formujemy niewielkie
    placki. Pośrodku każdego
    kładziemy farsz i zlepiamy,
    aby powstały lekko spłaszczone
    pyzy. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od
    wypłynięcia na powierzchnię.
  • 4. Warzywa na sałatkę myjemy.
    Sałatę rwiemy na kawałki,
    pomidora kroimy w plastry, paprykę
    w paski, a cebulę drobno
    siekamy. Skrapiamy oliwą,
    doprawiamy i mieszamy.

Porady

● Do mięsnego farszu można dodać 1-2 łyżki bułki tartej, jajko i 2 posiekane ząbki czosnku. ● Pyzy dobrze smakują okraszone skwarkami i pokrojoną w kostkę smażoną cebulą. ● Możemy je podać też z surówką z czerwonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować