Pyzy z mięsem

5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje pyzy nie tylko zawsze się udają, ale również wyśmienicie smakują. I na pewno poskromią apetyt największego łasucha, bo są bardzo sycące.

Składniki:

  • ● 7 dużych ugotowanych ziemniaków
    ● 1 cebula
    ● 1 jajko
    ● 1 szklanka mąki ziemniaczanej
    ● 0,5 szklanki mąki pszennej
    ● czosnek granulowany
    ● 400 g wieprzowego mięsa (może być trochę kiełbasy, ewentualnie kurczaka)
    ● sól, pieprz
    ● olej do smażenia
    ● posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy
    przez maszynkę do
    mięsa. Następnie mielimy w maszynce
    mięso.
  • 2. Obieramy cebulę i drobniutko
    siekamy, podsmażamy na patelni
    razem z mięsem.
  • 3. Do masy ziemniaczanej dodajemy
    jajko, obie mąki, sól, pieprz,
    czosnek, posiekaną natkę pietruszki,
    mieszamy.
  • 4. Z przygotowanego ciasta wyrabiamy
    zgrabne kulki. Lekko
    spłaszczamy je na dłoni i na
    środku układamy nadzienie
    z mięsa. Zlepiamy ciasto, nadając
    mu kształt kuli.
  • 5. Do dużego garnka wlewamy
    wodę, solimy i zagotowujemy.
    Wrzucamy pyzy na wrzącą wodę
    i gotujemy około 5-8 minut.
  • 6. Ugotowane pyzy wyjmujemy
    łyżką cedzakową, układamy na
    talerzach i posypujemy natką
    pietruszki. Możemy je polać
    tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować