1.Ugotowane ziemniaki przepuszczamy
przez maszynkę do
mięsa. Następnie mielimy w maszynce
mięso.
2.Obieramy cebulę i drobniutko
siekamy, podsmażamy na patelni
razem z mięsem.
3.Do masy ziemniaczanej dodajemy
jajko, obie mąki, sól, pieprz,
czosnek, posiekaną natkę pietruszki,
mieszamy.
4.Z przygotowanego ciasta wyrabiamy
zgrabne kulki. Lekko
spłaszczamy je na dłoni i na
środku układamy nadzienie
z mięsa. Zlepiamy ciasto, nadając
mu kształt kuli.
5.Do dużego garnka wlewamy
wodę, solimy i zagotowujemy.
Wrzucamy pyzy na wrzącą wodę
i gotujemy około 5-8 minut.
6.Ugotowane pyzy wyjmujemy
łyżką cedzakową, układamy na
talerzach i posypujemy natką
pietruszki. Możemy je polać
tłuszczem.
Komentarze