Pychotka

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Agnieszka Nowicka

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 40 dekagramów
    - kostka margaryny: 1 sztuka
    - śmietana: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżki
    - żółtka: 4 sztuki
    - białka: 6 sztuk
    - cukier: 1.5 szklanki

    - mleko: 0.5 litra
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - kostka masła: 1 sztuka
    - żółtka: 2 sztuki

    - powidła (najlepiej śliwkowe): 25 dekagramów
    - posiekane orzechy włoskie: 1.5 szklanki
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: zagniatamy mąkę, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka utarte z 1/3 cukru i ponownie zagniatamy. Dzielimy na 2 części i rozkładamy cienkimi warstwami na dwóch natłuszczonych blaszkach. Na placki nakładamy warstwę dżemu, pianę ubitą z białek i szklanki cukru i posypujemy orzechami. Pieczemy 25 minut w 180 °C.
  • 2. Robimy krem: żółtka utarte z cukrami i obie mąki rozprowadzamy odrobiną mleka. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy masę jajeczną, cały czas mieszając. Wystudzony budyń krótko ucieramy z masłem.
  • 3. Nakładamy grubą warstwę
    kremu na wierzch jednego
    placka i przykrywamy drugim
    plackiem – spodem do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mąka Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować