Pychotka

4.5 (143 ocen)

Pyszne ciasto kruche z dżemem, bezą i orzechami, przekładane masą śmietankową. Sprawdza się na wszystkich uroczystościach.

Składniki:

  • Ciasto:

    - 40 dag mąki pszennej
    - 20 dag margaryny (lub masła)
    - 4 żółtka
    - 1/2 szkl. cukru kryształu%
    - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    - 1 budyń śmietankowy Dr. Oetker (40 g)
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - 1 łyżka masła
    - 1/2 l mleka
    - 1 kostka masła
    - 2 łyżki cukru pudru

    Beza:

    - 8 białek
    - 1 szkl. cukru pudru
    - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 szkl. pokrojonych orzechów włoskich i laskowych

    Dodatkowo:
    - duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO - mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z margaryną/ masłem, nastęPnie dodać cukier i proszek do pieczenia, posiekać. Wbić żółtka, dodać śmietanę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować i przełożyć do osobnych blaszek (24x36) wyłożonych papierem do pieczenia.
    Dżem z czarnej porzeczki podzielić na 2 części i rozsmarować go je na obu (surowych) plackach.
  • 2. BEZA - białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier puder. Kiedy piana będzie lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać.
  • 3. Na oba posmarowane dżemem placki wyłożyć po połowie ubitej piany z białek. Obficie posypać pokrojonymi drobno orzechami włoskimi i laskowymi.
    Piec osobno po 30 minut w temp. 170-180 stopni. Wystudzić.
  • 4. Z 1/2 l mleka odlać 1/2 szkl. mleka. W 1/2 szkl. mleka rozpuścić proszek budyniowy. Resztę mleka z dodatkiem 3 łyżek cukru kryształu i 1 łyżki masła zagotować w rondelku. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony proszek budyniowy i ugotować budyń. Wystudzić.

    Masło utrzeć na puch, następnie porcjami dodawać zimny budyń i ucierać. Można dodać też 2 -3 łyżki cukru pudru do smaku.
    Masę wyłożyć na jeden placek z bezą i orzechami i przykryć drugim, a następnie delikatnie docisnąć.

Porady

Do ciasta można użyć innego czerwonego dżemu, ale powinien być kwaskowy, żeby przełamać słodycz masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować