świetny sernik,który pozwala na chwilę zapomnienia...
45 min
Składniki:
paczka herbatników,kajmak w puszce, 2 śnieżki w proszku, 3 galaretki(2 agrestowe 1 malinowa),3łyżki cukru pudru,1szklanka mleka,0,5kg sera zmielonego(może być z wiaderka),0,5kg malin,4duże łyżki cukru,polewa czekoladowa.
Puszysty sernik na zimno z musem malinowo-czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozpuść 2 agrestowe galaretki w 2 szklankach gorącej wody,pozostaw do ostygnięcia. w międzyczasie zrób mus malinowy-40dkg.malin włóż do rondelka,dodaj 4łyżki cukru i odrobinę wody i gotuj na wolnym ogniu,aż maliny się rozpadną,po czym wsyp suchą galaretkę malinową i wymieszaj;pozostaw do ostygnięcia.
2.Wyłóż spód blachy warstwą herbatników,posmaruj kajmakiem,następnie przełóż kolejną warstwą herbatników,welej przestudzony mus malinowy i włóż do lodówki,aby stężało. W międzyczasie do wysokiej miski wlej szklankę mleka,wsyp 2 śnieżki i ubijaj. Po 3minutach ubijania dodaj ser z wiaderka i tężęjącą zieloną galaretkę,wylej jeszcze płynną masę na mus malinowy. Udekoruj ciasto pozostałymi malinami i roztopioną polewą. Pozostaw w lodówce do schłodzenia. Smacznego!!!
Komentarze